Termos gastronomiczny do utrzymywania temperatury potraw
Termos, pojemnik gastronomiczny, który idealnie sprawdzi się w transporcie gotowych, ciepłych potraw na miejsce serwowania. Wykorzystywany w firmach cateringowy do transportu ciepłych potraw, mięs, zup. Dzięki technologii podwójnej ścianki termos potrafi utrzymać ciepło potraw do 8h co pozwala na transport żywności na znaczne odległości. Zastosowanie izolacji komory naczynia jak i pokrywki, która została wykonana w tej samej technologii, pozwala na użycie termosu zarówno w pomieszczeniach jak i na świeżym powietrzu. Uszczelka pokrywki zapewnia nie tylko dodatkową izolację garnka ale zapobiega również wyciekom i rozlaniu płynnych potraw na zewnątrz naczynia. Umieszczony na pokrywce zawór zwrotny służy do wyrównania ciśnienia wewnątrz naczynia po długotrwałym przechowywaniu, w sytuacji gdy zajdzie zjawisko "zasysania" i pokrywka w efekcie naturalnych zjawisk zostanie dodatkowo samoczynnie dociśnięta do garnka.
Najwyższy poziom higieny
Wykonany ze stali nierdzewnej gwarantuje brak przenikania się zapachów i smaków dzięki czemu zachowujemy dłużej świeżość potraw i jej oryginalny smak. Gładka powierzchnia stali ułatwia jego czyszczenie co sprawia, że utrzymanie go w idealnej czystości jeszcze nigdy nie było tak łatwe.
Bezpieczeństwo użytkowania
Termos wykonany w technologii podwójnej ściany z wypełnieniem izolacyjnym. Ścianki z grubej blachy ze stali nierdzewnej z zaokrąglonymi rantami wykonane w technologii minimalizującej niepotrzebne spawy i łączenia gwarantują solidność i niezawodność oraz długą żywotność przy codziennym użytkowaniu.
Termos gastronomiczny wyposażony w solidną gumową podstawę zapobiegającą przesuwaniu się naczynia w trakcie transportu oraz amortyzującą wszelkie wstrząsy i uderzenia podczas przenoszenia pojemnika z miejsca na miejsce. Chronimy w ten sposób przed zarysowaniem inne powierzchnie, na których termos jest umieszczany.
Dwa solidne uchwyty z rękojeścią umożliwiają wygodne przenoszenie i zapobiegają oparzeniom. Uchwyt pokrywki zapewnia łatwe i szybkie otwieranie naczynia co minimalizuje częste utraty ciepła i zapewnia maksimum higieny w trakcie wydawania potraw.
Oszczędność energii i ekologia
W dobie szalejących cen energii za gaz i prąd skuteczne, pasywne utrzymywanie ciepła wiąże się z wymiernymi oszczędnościami i redukcją wydatków na podgrzewanie i utrzymywania prawidłowej ciepłoty potraw. Zapobiegaj utracie ciepła potraw zamiast stale je podgrzewać za pomocą urządzeń zużywających energię elektryczną takich jak lampy grzewcze, promienniki, lady cieplne, piekarniki czy, co gorsza, mikrofale.